• map-greece.com
  • Κατασκευή ιστοσελίδας ξενοδοχείου
processing

Οικισμοί στο Γρεβενίτι Γρεβενίτι Πληροφορίες και Χάρτης για Ανατολικό Ζαγόρι, Κοιλάδα του Βάρδα Ζαγοροχώρια

Latitude:( 39.8069352 ) Longitude:( 21.0045436 )

Γρεβενίτι Χάρτης
(πως θα έρθετε)

Πληροφορίες για Γρεβενίτι

ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ

Το Γρεβενίτι είναι ένα κεφαλοχώρι που ανήκει στο Ανατολικό Ζαγόρι του Νομού Ιωαννίνων στην Ήπειρο. Το Γρεβενίτι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 980μ. σε μια περιοχή γεμάτη οξιές. Στην απογραφή του 2011 το χωριό αριθμούσε 162 κατοίκους. Οι περισσότεροι ασχολούνται κυρίως με την υλοτομία, την κτηνοτροφία και την εκτροφή μελισσών. Ο επισκέπτης των Ζαγοροχωρίων δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί το Γρεβενίτι, το οποίο περιβάλλεται από  πράσινα δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά. Τα σπίτια στο Γρεβενίτι δεν ακολουθούν την παραδοσιακή Ζαγορίσια αρχιτεκτονική, σε αντίθεση με τις εκκλησίες και τα καλντερίμια του χωριού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το Γρεβενίτι κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πυρπολήθηκε πολλές φορές από τους Γερμανούς με αποτέλεσμα να καταστραφούν σπίτια και να εκτελεστούν οι κάτοικοι. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, το Γρεβενίτι έχει χαρακτηριστεί μαρτυρικό χωριό.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ :

Το Γρεβενίτι απέχει 44χλμ. από τα Ιωάννινα. Απ’ τη Θεσσαλονίκη μπορείτε να διανύσετε μια απόσταση 260χλμ. μέσω Εγνατίας Οδού και να φτάσετε στα Ιωάννινα, ή να κατευθυνθείτε προς την Κόνιτσα. Από την Αθήνα μπορείτε να έρθετε μέχρι τα Ιωάννινα μέσω Πάτρας, διανύοντας 445χλμ., ή μέσω της Εθνικής Αθηνών – Λαμίας.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ :

Στο Γρεβενίτι μπορείτε να επισκεφθείτε την ακρόπολη του χωριού που βρίσκεται κοντά στη Μονή Βουτσάς ή Βοτσάς, γνωστή και ως Παναγιά Πωγωνιώτισσα. Το ιστορικό αυτό μοναστήρι λεηλατήθηκε κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Κοντά στη Μονή Βουτσάς βρίσκεται και ο ποταμός Βάρδας. Επίσης, στην πλατεία του χωριού υπάρχουν πλατάνια και εκεί δεσπόζει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1730.  Αξιόλογη είναι και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, καθώς κοσμείται με αγιογραφίες του 17ου αι. Στην περιοχή μπορείτε, επίσης, να δείτε το πέτρινο γεφύρι της Κούρτιας και το γεφύρι Τσίπιανης, που χτίστηκε το 1875 και βρίσκεται κοντά στους Μηλιωτάδες. Στο Γρεβενίτι υπάρχει και ένα μνημείο που κατασκευάστηκε το 1991 προς τιμήν των εκτελεσθέντων κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Στο Γρεβενίτι πάντως δεν θα διαφύγουν την προσοχή σας οι πολλές παραδοσιακές πέτρινες βρύσες. Λίγο μετά το χωριό, με κατεύθυνση προς τη Βοβούσα, βρίσκεται το ρέμα της Ζουρίκας. Εκεί υπάρχει και ιχθυοτροφείο για εκτροφή πέστροφας.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ :

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη τουριστική ανάπτυξη στο Γρεβενίτι, στο οποίο θα βρείτε ξενώνες για τη διαμονή σας αλλά και ταβέρνες για τα γεύματα σας. Απ’ το Γρεβενίτι μπορείτε να κάνετε πεζοπορία θαυμάζοντας τη φύση στα Δάση του Ανατολικού Ζαγορίου. Πολλοί περιπατητές επιλέγουν την εξής διαδρομή : ξεκινώντας από την Ιερά Μονή Βουτσάς και διασχίζοντας το γεφύρι της Κουρτιάς και τη χαράδρα του Βάρδα καταλήγουν στο χωριό Δόλιανη μέσα από μια πορεία 3-4 ωρών.

ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ :

Αν επισκεφθείτε το Γρεβενίτι, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τα κοντινά Ζαγοροχώρια όπως το Τρίστενο, τους Μηλιωτάδες, το Φλαμπουράρι, κ.α. Αρκετά κοντά βρίσκεται και η τεχνητή λίμνη του Αώου ποταμού. Αν την επισκεφθείτε, μην διστάσετε να κάνετε το γύρο της τεχνητής λίμνης των πηγών του Αώου, απολαμβάνοντας συγχρόνως τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Σε κοντινή απόσταση από το Γρεβενίτι βρίσκεται η πόλη των Ιωαννίνων και το Μέτσοβο.


Θέλουμε τα σχόλια, την άποψη σας, την γνώμη σας.

Ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες και γνώστες της περιοχής να υποβάλουν τα σχόλια τους αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ξεναγού.

18811

Γρεβενίτι Ζαγοροχώρια Greveniti, Ioannina
Γρεβενίτι Ζαγοροχώρια Greveniti, Ioannina

Αναζήτηση Ξενοδοχείων Διαμονή Ζαγοροχώρια


Επίσης προτείνουμε για την διαμονή σας στην περιοχή Ζαγοροχώρια