• map-greece.com
  • Κατασκευή ιστοσελίδας ξενοδοχείου
processing

Οικισμοί στο Καλουτά Καλουτά Πληροφορίες και Χάρτης για Κεντρικό Ζαγόρι, Ζαγοροχώρια

Latitude:( 39.7824028 ) Longitude:( 20.8356288 )

Καλουτά Χάρτης
(πως θα έρθετε)

Πληροφορίες για Καλουτά

ΚΑΛΟΥΤΑ

Το χωριό Καλουτά βρίσκεται στην Ήπειρο και ανήκει στο Νομό Ιωαννίνων. Είναι ένα από τα 46 χωριά-οικισμούς των Ζαγοροχωρίων. Συγκεκριμένα βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι. Το Καλουτά (ή Καλωτά) είναι χτισμένο στις βόρειες πλαγιές του Μιτσικελίου σε υψόμετρο 830μ. Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν δύο εκδοχές. Είτε πρόκειται για σλαβικό τοπωνύμιο που σημαίνει Μαύρος, είτε το χωριό οφείλει την ονομασία του στην οικογένεια Καλωτά που προερχόταν από τα Ιωάννινα και κάποια μέλη της εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Το χωριό έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός καθώς διατηρεί στοιχεία της παραδοσιακής Ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής το χωριό Καλουτά υπέστη καταστροφές. Στις 23 Οκτωβρίου 1943 οι Γερμανοί πυρπόλησαν το χωριό με απολογισμό δύο νεκρούς και εβδομήντα καμένα σπίτια. Για το λόγο αυτό, το 2005 με προεδρικό διάταγμα το Καλουτά αναγνωρίστηκε επίσημα ως μαρτυρικό χωριό.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΛΟΥΤΑ :

Το Καλουτά απέχει 44χλμ. από τα Ιωάννινα. Απ’ τη Θεσσαλονίκη μπορείτε να διανύσετε μια απόσταση 260χλμ. μέσω Εγνατίας Οδού και να φτάσετε στα Ιωάννινα, ή να κατευθυνθείτε προς την Κόνιτσα. Από την Αθήνα μπορείτε να έρθετε μέχρι τα Ιωάννινα μέσω Πάτρας, διανύοντας 445χλμ., ή μέσω της Εθνικής Αθηνών – Λαμίας.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΥΤΑ :

Στο Καλουτά μπορείτε να δείτε διάφορα αξιοθέατα όπως: τη Μονή Βισικού που χτίστηκε το 1114, τη Μεταμόρφωση Σωτήρος που χτίστηκε το 1854, τη βρύση του Δεσπότη, το γεφύρι του Καλουτά που χτίστηκε το 1812 και τα ερείπια ρωμαικού φρουρίου και τη λατινική επιγραφή στον παλιό οικισμό Σκαμνιά.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΚΑΛΟΥΤΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ :

Για τη διαμονή σας στο Καλουτά μπορείτε να επιλέξετε κάποιο διπλανό χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου. Το ίδιο ισχύει και για τη διατροφή σας. Στο Κεντρικό Ζαγόρι θα βρείτε ξενοδοχεία, ξενώνες και ταβέρνες για μια πιο ευχάριστη διαμονή.

ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟΥΤΑ :

Αν επισκεφθείτε το Καλουτά, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τα γειτονικά Κεντρικά Ζαγοροχώρια, όπως το Δίκορφο, το Μανασσή, το Διπόταμο, τον Ανθρακίτη κ.α. Το Δυτικό και Ανατολικό Ζαγόρι θα ήταν ιδανικοί προορισμοί για τις εξορμήσεις σας. Επίσης δημοφιλείς προορισμοί κοντά στο Καλουτά είναι τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο και η Κόνιτσα.


Θέλουμε τα σχόλια, την άποψη σας, την γνώμη σας.

Ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες και γνώστες της περιοχής να υποβάλουν τα σχόλια τους αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ξεναγού.

Tags: Οικισμοί Καλουτά Καλουτά Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων

12296

καμία εικόνα

Αναζήτηση Ξενοδοχείων Διαμονή Ζαγοροχώρια


Επίσης προτείνουμε για την διαμονή σας στην περιοχή Ζαγοροχώρια