• map-greece.com
  • Κατασκευή ιστοσελίδας ξενοδοχείου
processing

Οικισμοί στο Λάιστα Λάιστα Πληροφορίες και Χάρτης για Κεντρικό Ζαγόρι, Βλαχοχώρια, Ζαγοροχώρια

Latitude:( 39.9725706 ) Longitude:( 20.9540277 )

Λάιστα Χάρτης
(πως θα έρθετε)

Πληροφορίες για Λάιστα

ΛΑΙΣΤΑ

Η Λάιστα είναι χωριό της Ηπείρου και ανήκει στο Νομό Ιωαννίνων. Ο οικισμός της Λάιστας είναι ένα από τα 46 χωριά-οικισμούς των Ζαγοροχωρίων και συγκεκριμένα βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι. Η Λάιστα, χτισμένη σε υψόμετρο 1020μ. στις πλαγιές της νότιας Τύμφης, ιδρύθηκε το 1850. Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα σε έλατα, πεύκα και κρυστάλλινα νερά. Τον 18ο και 19ο αι. η Λάιστα αποτελούσε τη μοναδική κωμόπολη του Ζαγορίου. Όμως κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής καταστράφηκε ολοσχερώς. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η μετανάστευση και η αστυφιλία απομάκρυναν τους κατοίκους από τη Λάιστα με αποτέλεσμα κατά την απογραφή του 2011 στο χωριό να μένουν 60 κάτοικοι. Οι κάτοικοι που παραμένουν στο χωριό ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, την υλοτομία, και τον τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια η Λάιστα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα κατολισθήσεων.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΙΣΤΑ :

Η Λάιστα απέχει 80χλμ. από τα Ιωάννινα. Απ’ τη Θεσσαλονίκη μπορείτε να διανύσετε μια απόσταση 260χλμ. μέσω Εγνατίας Οδού και να φτάσετε στα Ιωάννινα, ή να κατευθυνθείτε προς την Κόνιτσα. Από την Αθήνα μπορείτε να έρθετε μέχρι τα Ιωάννινα μέσω Πάτρας, διανύοντας 445χλμ., ή μέσω της Εθνικής Αθηνών – Λαμίας.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΙΣΤΑ :

Στη Λάιστα μπορείτε να επισκεφθείτε το Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που χτίστηκε το 1770, τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Γεώργιο, όπου βρίσκεται το δέντρο που δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, και τον Άγιο Χαράλαμπο με την εκπληκτική θέα. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε το Ναό της Αγίας Τριάδας στο ερειπωμένο Παλαιοχώρι Λάιστας. Τέλος, στο χωριό μπορείτε να δείτε τον παλιό νερόμυλο, το παλιό σχολείο του χωριού που χτίστηκε το 1908 και το μαχαλά με τα παλιά αρχοντικά σπίτια στην κορυφή του βουνού.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΛΑΙΣΤΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ :

Στη Λάιστα θα βρείτε ξενοδοχεία και ξενώνες για τη διαμονή σας που θα σας προσφέρουν άνετη φιλοξενία. Επίσης στη Λάιστα μπορείτε να γευματίσετε στις ταβέρνες και τα εστιατόρια, δοκιμάζοντας παραδοσιακά ζαγορίσια πιάτα και πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Οι επισκέπτες της Λάιστας προγραμματίζουν εκδρομές στο δάσος, όπου η θέα είναι υπέροχη. Επίσης, κατά τους χειμερινούς μήνες επισκέπτονται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας Γρεβενών που απέχει περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.

ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΛΑΙΣΤΑ :

Αν επισκεφθείτε τη Λάιστα, μπορείτε να επισκεφθείτε οδικώς τα υπόλοιπα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου όπως το Βρυσοχώρι, το Ηλιοχώρι με τους πανέμορφους καταρράκτες, τη Βοβούσα, το Σκαμνέλλι και το Τσεπέλοβο. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε άλλους δημοφιλείς προορισμούς όπως την Κόνιτσα, τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα και το Μέτσοβο.


Θέλουμε τα σχόλια, την άποψη σας, την γνώμη σας.

Ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες και γνώστες της περιοχής να υποβάλουν τα σχόλια τους αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ξεναγού.

23446

Λάιστα Ζαγοροχώρια Laista, Ioannina
Λάιστα Ζαγοροχώρια Laista, Ioannina

Αναζήτηση Ξενοδοχείων Διαμονή Ζαγοροχώρια


Επίσης προτείνουμε για την διαμονή σας στην περιοχή Ζαγοροχώρια